Καλώς Ήρθατε στο «ΓΕΩΠΑΡΚΟ ΤΗΘΥΟΣ»


Μία περιοχή που διαθέτει ιδιαίτερη γεωλογική κληρονομιά, που εκφράζεται μέσω σημαντικού αριθμού γεωτόπων με ιδιαίτερη σημασία ως προς την ποιότητα, σπανιότητα, επιστημονική  και εκπαιδευτική αξία τους και την αισθητική έλξη που προκαλούν.
Οι θέσεις που παρουσιάζονται σε ένα γεωπάρκο πρέπει να είναι τμήμα της γεωλογικής κληρονομιάς αλλά μπορεί να έχουν επίσης αρχαιολογικό, οικολογικό, ιστορικό ή πολιτιστικό ενδιαφέρον.

Πάνω από τρία εκατομμύρια ξένοι τουρίστες περνούν μέσω τις Εγνατίας Οδού ανά έτος, αλλά λιγότεροι από 1000 σταματούν για τουρισμό στα Γρεβενά και τη Δυτική Μακεδονία. O γεωτουρισμός είναι ορεινός τουρισμός. Περιλαμβάνει επισκέψεις σε εθνικά πάρκα, σε γεωμορφές, σε περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και σε σπάνια και σημαντικά γεωλογικά/γεωγραφικά περιβάλλοντα.

Ο γεωτουρισμός είναι η γέφυρα μεταξύ της Γης και της βιοποικιλότητας, καθώς και ένα μέσο για την απόλαυση της άγριας φύσης και του ανέγγιχτου ζωντανού φυσικού περιβάλλοντος. Η περιοχή μας προσφέρει το ιδανικό σκηνικό για αυτό το είδος του τουρισμού.

Ενώ o γεωτουρισμός σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, καθώς και στον Καναδά και στις Η.Π.Α. είναι επιχείρηση πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ για τις τοπικές επιχειρήσεις, τις υποδομές και το εμπόριο, στην Ελλάδα αυτό το είδος του τουρισμού είναι ανύπαρκτο.

Στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας έχουμε μια ισχυρή υποδομή εγκαταστάσεων (δρόμοι, μονοπάτια πεζοπορίας, εστιατόρια, ξενοδοχεία) και άφθονους προορισμούς και αξιοθέατα για τους τουρίστες. Αλλά όπως και σε όλη σχεδόν την Ελλάδα, λείπουν τα κομβικά σημεία για τους τουρίστες, οι ερμηνευτικές παρουσιάσεις των φυσικών αξιοθέατων, τα σουβενίρ και το μάρκετινγκ.

You Might Also Like

0 comments